4. elokuuta 2014

Cochem an der Mosel

Jokiristeily Reinillä tai Moselilla kuuluu Saksan matkailuun olennaisena osana. Molempia jokia voi risteillä ristiin rastiin viikkotolkulla jokiristeilijöillä, tai lyhyemmillä päiväretkillä pienemmillä paateilla; valinnan varaa on enemmän kuin kykenee päättämään. Risteilyn voi aloittaa melkein mistä vain kohteesta joen varrella. Päätimme tutustua Moseliin ajamalla pieneen Cochemin kaupunkiin, ja ottaa sieltä ensialkuun tunnin risteilyn päästäksemme tunnelmaan ja voidaksemme sitten palata aiheeseen myöhemmin uudestaan paremmalla ajalla.

Cochem sijaitsee Eifel- ja Hunsrück-vuoristojen välissä,
kiemurtelevan Mosel-joen molemmin puolin

Cochemilla on historiaa vuodesta 886 asti



Cochemiin laskeudutaan jyrkkää, kiemurtelevaa vuoristotietä useamman kilometrin matka, ja silloin alkaa mahan pohjaa jo kutitella mukavasti - en nimittäin tutustunut kohteeseemme juurikaan ennen retkemme alkua. Kaupunki on melko laajalle levinnyt, ja kuten kaikissa kohteissa täällä, kannattaa rohkeasti ajaa kohti keskustaa ja etsiä sieltä parkkipaikka - lomakausi on täällä vilkkaimmillaan, mutta tilaa oli silti runsaasti. 

Kaupungin vanha osa on melkoinen turistikeskittymä - kuulemma itse saksalaisten keskuudessa myös suosittu - ja kapeat, kiemurtelevat kujat ovat täynnä turistikrääsäkauppoja ja viini- ja liköörimyymälöitä, mutta myös paljon viehättäviä viinitupia, ravintoloita ja kahviloita. Joenvarren hotellit ja terassit olivat kaikki tupaten täynnä kesäisenä torstaina.


Juna-asema



Raatihuoneen torilla





Kaupungin siluettia komistaa valtava Valtakunnanlinna Reichsburg; linnan rakennus alkoi joskus 1000-luvun alussa, laajeni Moselilla seilaavilta laivoilta tullirahoja kerääväksi linnoitukseksi, mutta tuhoutui pahasti taisteluissa v. 1689. Muutaman vuosisadan jälkeen se on rakennettu uudestaan myöhäiskeskiaikaiseksi linnoitukseksi. Linna vaikutti hyvin suositulta, mutta koska tulimme katsomaan Moselia, emme kiivenneet kukkulalle linnaa tutkimaan, vaan ihailimme sitä kauempaa (ja pojat haaveilivat, josko linnan nykyisillä omistajilla olisi naimaikäistä tytärtä, kuten Braunfelsin linnan omistavalla suvulla..). Linnaa ja jokea voi ihailla myös Pinnerkreuzilta, viereisen Pinnerbergin huipulta, jonne pääsee Sesselbahnilla, eli köysiradalla. Jossain muutaman kukkulan päässä siinsi myös huvipuisto, joten sen vuoristoradaltakin saattaa nähdä vilahduksen joesta.


Cochem ja Reichsburg





Ihmeteltyämme hetken kaupungin lukuisia pikkukauppoja ja ihmisvilinää astuimme jokilaivaan ja teimme kierroksen ylä- ja alavirtaan. Koko Moselin risteilee yhteen suuntaan noin 5 tai 8 tunnissa, riippuen virran suunnasta. Moselin rantaa kiertää myös tiet, pyöräily- ja vaellusreitit, jos aktiivisempi reippailu kiinnostaa. Minua alkoi viehättää muutaman yön jokiristely, jolla pysähdytään muutamaan kylään ja kaupunkiin matkan varrella, syödään hyvin ja nautitaan maisemista; samaa voi tietysti tehdä päivälipulla hop-on/hop-off -tyylisesti sen mukaan, mikä silmää ja mahaa miellyttää - kyliä, viiniä, ruokaa ja nähtävyyksiä riittää kyllä!


Zen




Tästä pieni Gasthaus kenties..?

Tietysti viiniä Moselin rannoilta tunnelmaa tukemaan

Osittain hyvinkin karua maisemaa



Alkaisiko viinitarhuriksi..?

Maisemat olivat ihanan jylhät, pikkukylät hauskan näköisiä, viinitarhat saivat mielikuvituksen laukkaamaan; tunti hujahti aivan liian nopeasti. Rakastan merta ja järviä, ja koska niitä ei täällä keskellä Saksaa juurikaan pääse kokemaan, joet saavat ajaa asian, ja Moselista tuli oikein hyvä mieli. Ja jano. Tänne palaan vielä uudestaan ajan kanssa.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro kommenttisi ja terveisesi täällä!